Patricia Vandenameele Michèle De Groote Mijn Binneste Buiten

Trainingstraject voor gepassioneerde zorgverleners

jOUW HOUVAST
WANNEER JE
BEGELEIDING
VASTLOOPT

Deze methodiek geeft je vertrouwen én houvast , terwijl je volop kan afstemmen op jouw cliënt.

Stap eens uit je rol van psycholoog, therapeut, docent, begeleider of coach en word toeschouwer. Zie welke toneelspelers op het podium staan en wat ze willen zeggen.

Zonder trekken en sleuren, recht naar de kern.

 De Binnenste Buiten kaartenset en tafelopstelling met de metafoor van het toneel helpen je om op een speelse, laagdrempelige manier wat vanbinnen zit naar buiten te brengen. Ook bij jezelf. Dit model geeft je houvast, zodat jij vol zelfvertrouwen, ontspannen én doelgericht kan begeleiden.

In deze training leer je hoe je deze onderbouwde visuele integratieve methodiek zelf kan toepassen in elk type coaching, therapiesessies, lessen of andere begeleiding dankzij praktische oefeningen, demonstraties en praktijkvoorbeelden. En ja, de beste resultaten behaal je door er eerst zelf mee te experimenteren.

Soms lukt het gewoon niet om tot de kern te komen

De struikelblokken… we zijn ze allemaal al eens tegengekomen:

Tafelopstelling voice dialogue

‘t Zou toch handig zijn om een houvast te hebben wanneer je zo’n struikelblokken tegenkomt, niet? Iets waarop je altijd kan terugvallen wanneer je het even niet meer weet. Of wanneer je merkt dat je in cirkeltjes blijft draaien. 

Iets waarmee je patronen kan zien én doorbreken zodat je je cliënt uit z'n hoofd haalt, weer laat voelen én in beweging brengt.

Ben je wel te vinden voor visualisatie en wil je het gerust eens wat speelser aanpakken, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Dan is Mijn Binnenste Buiten iets voor jou, en dit trainingstraject je gids om ermee aan de slag te gaan.

0 +
hulpverleners geholpen
0
jaar praktijkervaring
0 +
volgers

Kom in beweging zonder forceren

Wat als je begeleiding meer kan voelen als een samenwerking tussen jou en je cliënt, je student, je coachee of je teamlid?

Als jij niet al het werk moet doen, maar zij zélf verbanden zien?

Als ze het voelen. Doorleven. Zonder dat jij hen woorden in de mond moet leggen, maar vanuit hun eigen dieper inzicht.

De Creatieveling staat al te popelen om met nieuwe ideeën te strooien!

Wat als je niet meer in cirkeltjes blijft draaien? Als je niet meer moet trekken en sleuren. Je Pusher even wat rust gunnen en zien hoe je cliënt zelf verantwoordelijkheid neemt.

Wat als je je Ordehouder kan geruststellen met een structuur en handvaten waar je bij elke sessie op kan terugvallen? Zodat je niet meer voortdurend hoeft na te denken over je volgende stap of te twijfelen aan jezelf. 

Dat is begeleiden in flow. Dat is begeleiden vanuit verbinding én vertrouwen. Zonder forceren. Helder en toegankelijk.

innerlijk kind

Dit traject is voor professionals
die begeleiding geven in elke vorm

Training hulpverleners
overlevingsmechanisme

Laat elke toneelspeler z'n rol spelen

Leg het allemaal maar op tafel. Maak het visueel. Dat is de bedoeling van de methodiek met tafelopstelling en metafoor van het theater.

Want net als in een toneelstuk spelen verschillende ‘ikjes’ een rol: de Pleaser, de Perfectionist, de Pusher…

Ze hebben allemaal hun functie. Maar als ze de regie overnemen, kan je vastlopen. In deze training leer je hoe je deze delen op tafel brengt, zodat je cliënt (of coachee, student, teamlid) zelf het overzicht krijgt, de regie in handen neemt en de juiste keuzes kan maken.

Met deze methodiek brengen we de binnenwereld van de cliënt in scène en nemen we ook de struikelblokken, hulpbronnen, traumastukken en andere belangrijke rekwisieten mee op het podium.

Dit vanuit ons ZOGIN-model: van Zien, Overzien, Graag zien, Inzien naar Nieuwe Beweging.

"Zodra je zichtbaar maakt wat iemand voelt, denkt en hoe zij/zich gedraagt, dan verandert er iets. Hoe nauwkeuriger de verschillende aspecten van iemand in beeld worden gebracht, hoe makkelijker het wordt om de verschillende aspecten van de persoonlijkheid, aan te sturen."

Beelden blijven beter plakken en daar wilden wij iets mee doen!

Training sociale vaardigheden

Patricia en Michèle. Moeder en dochter. Integratieve psychotherapeut en klinisch orthopedagoog, en beiden docent. Voilà, zo weet je alvast de basics.

Maar HOE zijn we tot onze methode gekomen?

Simpel: vanuit de vragen waar jij nu ook mee zit. De beperkingen waar jij nu ook tegenaan loopt.

We zochten een manier om vanuit flow maar toch met de nodige houvast te kunnen begeleiden.

We schoolden ons al jaren bij, maar vonden niet altijd een passend antwoord op de meer complexe hulpvragen die we kregen, zowel in onze praktijk als in de opleidingen die we gaven. En daar kon onze eigen Verantwoordelijke niet goed tegen, want die wilde altijd op maat kunnen werken en iedereen helpen. Met de nodige frustraties tot gevolg. Want we wilden ook vanuit verbinding met onze cliënt kunnen werken, en die leek alsmaar verder af te drijven hoe meer we pushten.

Het mocht speelser. Vrijer. visueler. Op onze eigen manier.

Ook onze Creatieveling, Autonome en Pleaser mochten bijvoorbeeld hun plekje op het toneel innemen en hun rol spelen. Liefdevol, zonder oordeel. En het viel al snel op: hoe meer wij alles toelieten, hoe meer we weer in die flow en verbinding kwamen. En resultaten boekten.

We merkten vooral: beelden wérken. Ze zijn toegankelijk, blijven plakken en geven taal waar er geen woorden waren.

We merkten vooral: beelden wérken. Ze zijn toegankelijk, blijven plakken en geven taal waar geen woorden voor waren.

 

Maar goed, hoe maak je dat concreet tot een heldere, werkbare techniek die je in verschillende vormen van begeleiding kan inzetten? Waar een moeder en dochter de krachten bundelen, daar ontstaat iets unieks. Volledig wetenschappelijk onderbouwd natuurlijk, met een knipoog naar andere methodieken zoals Voice Dialogue, traumatheorie en opstellingen. 

Samen ontwikkelden we na een hele zoektocht onze visuele integratieve methodiek vanuit de metafoor van het toneel met een kaartenset en fysieke, duurzame materialen in een handige toolkit. De immens getalenteerde illustratrice Louise De Meester bracht onze toneelspelers en visie tot leven.

Ondertussen gebruiken niet alleen wij, maar meer dan 500 professionals onze methodiek als houvast in begeleidingen. En we helpen jou heel graag om ook vanuit zelfvertrouwen, flow en verbinding je cliënten, coachees of studenten te begeleiden en hun Binnenste naar Buiten te brengen.

opleiding hulpverlener

Applaus van
onze deelnemers

Maak je de Binnenste Buiten methodiek eigen

Je leert...

Experimenteer, leer en creEer diepgang

Ga met mildheid en zelfcompassie door je eigen proces en ondervind zelf welke meerwaarde de Binnenste Buiten methodiek betekent voor je sessies en je cliënt.

En je kan niet door je eigen proces gaan door alleen maar wat theoretische video’s te bekijken. Vinden wij toch.

De training is daarom doorspekt met praktische voorbeelden, schrijfopdrachten, reflectieopdrachten en creatieve oefeningen. Ze helpen je niet alleen om je de methodiek eigen te maken terwijl je het traject volgt, maar je kan ze ook nadien telkens opnieuw gebruiken voor, tijdens en na je sessies. Zowel voor jezelf, als met je cliënt.

Training voice dialogue

Wat levert het jou op als hulpverlener?

Concrete handvaten

Snel tot de kern

zelfvertrouwen

Breed inzetbare houvast

Wat levert het op voor jouw client?

Patronen doorbreken en verandering

Diepgaand zelfinzicht en reflectie

Aantrekkelijke visuele ondersteuning

Gevoel van veiligheid

Training voice dialogue

Aan de slag

Kies jouw versie van dit traject

Met begeleiding

Samenspel

investering

797 euro
of 79 euro per maand

*twaalfmaandelijke schijven, prijzen exclusief BTW

Met begeleiding én livedag op 23 oktober

samenspel +++

investering

997 euro
of 97 euro per maand

*twaalfmaandelijke schijven, prijzen exclusief BTW

*Enkel wie inschrijft voor de training kan inschrijven voor vervolgtrainingen, individuele en groepssupervisies, …

De meerwaarde van de livedag

Samen oefenen
in een veilige omgeving

De mooiste resultaten behaal je als psycholoog, therapeut, begeleider of coach wanneer je eerst zelf geëxperimenteerd hebt met de methodiek.

Wanneer je eerst je eigen hoofdrolspelers hebt erkend, met je Innerlijke Criticus hebt leren omgaan en je Gekwetste Kind hebt leren troosten.

In de online community kan je je successen, twijfels en vragen delen met andere hulpverleners die hetzelfde proces doormaken op hun eigen manier.

De livedag voegt daar een extra dimensie aan toe.

Enerzijds zijn er extra oefeningen waarbij we samen nog de inhoud verdiepen en ervaren, en anderzijds zijn er oefenmomenten in kleine groepjes en onder onze begeleiding. Zo kan je leren uit gedeelde ervaringen en elkaar ondersteunen.

Om dit veilig en laagdrempelig te houden voor elke deelnemer, is het aantal plaatsen voor de Samenspel+++ formule (inclusief livedag) beperkt.

Het lesoverzicht

Maar dus die lesinhoud, concreet, hoe zit dat precies in elkaar?

Module 1:
het leven als een toneelstuk

Ontdek de geheimen van een succesvolle tafelopstelling. Leer de bouwstenen van de Binnenste Buiten methodiek kennen en vind je weg in het materiaal. Na deze module kan je de methodiek al toegankelijk en laagdrempelig aanbrengen bij jouw cliënten.

Module 2: De hoofdrolspelers als overlevings-mechanismen

Herken overlevingsmechanismen en patronen bij je cliënten én jezelf met behulp van de kaarten en het andere visuele materiaal. Na deze module help je vol zelfvertrouwen je cliënten hun eigen hoofdrolspelers te herkennen en erkennen als hun valkuilen, kwaliteiten, behoeften, energie, enz. 

Module 3:
nieuwe mogelijkheden
Toneelspelers achter de coulissen

In deze module nemen we een kijkje achter de coulissen. Welke delen van jezelf en je cliënt zaten daar nog verstopt en welke onvervulde behoeften kunnen deze delen vervullen? Je krijgt praktische handvaten om deze toneelspelers hun plek te geven op het toneel en andere mogelijkheden voor jou en je cliënt te onderzoeken.

Module 4:
Het krachtig zelfbewust ik regisseert het toneel

Hoe kan jij bewustere keuzes maken in je eigen gesprekken? Hoe ondersteun je de ontwikkeling van een Krachtig Zelfbewust Ik? In deze module leer je met praktische oefeningen hoe je je cliënten helpt een nieuw draaiboek te schrijven dat écht bij hen past.

Module 5:
Innerlijke drama's
kwetsbaarheid
en traumastukken

Duik dieper naar de oorzaak van struikelblokken en overlevingsmechanismen van je cliënt en jezelf. In deze module krijg je de handvaten om pijnlijke ervaringen en trauma op een veilige manier bespreekbaar te maken via het materiaal.

Module 6:
De rol van de
innerlijke trooster

Help je cliënt (en jezelf) de Innerlijke Trooster te activeren. “Oké, ik zie de linken, maar wat nu?” Wel, dat leer je in deze module. Leer je cliënten zichzelf te geven wat ze gemist hebben. Geef vanuit zelfcompassie troost aan het Innerlijke Gekwetste Kind.

Module 7:
dialoog van de binnenwereld
de innerlijke criticus

Zelfkritiek? Da’s de Innerlijke Criticus. En met die Innerlijke Criticus leer je in deze module omgaan. Zowel die van jezelf als die van je cliënt. Daarvoor vind je in deze module een hele boel praktische oefeningen en een doorleefd stappenplan.

Module 8:
Dialoog van de binnenwereld
de innerlijke supporter

Nu je kan omgaan met je Innerlijke Criticus, is het tijd om je Innerlijke Supporter – en die van je cliënt – op een duurzame manier te leren activeren. Daarvoor krijg je praktische oefeningen en handvaten in deze laatste module.

Gordijnen open, licht op de toneelspelers en… actie!

Therapie of andere begeleidingssessies kunnen soms loodzwaar aanvoelen. Voor je cliënt en voor jou. Terwijl het ook speels mag zijn. Ontspannen. Vanuit een flow én doelgericht. Niet meer trekken, sleuren en pushen, maar met zelfvertrouwen en volledig afgestemd op je cliënt.

Trek de gordijnen open, zie welke toneelspelers vooraan op de bühne staan en welke ook een plekje in de spotlight verdienen. Geef de binnenwereld van je cliënt een podium, schuif de regisseursstoel bij en krijg weer beweging in je sessies. De Binnenste Buiten methodiek is een laagdrempelige manier om voorbij het praten tot de kern te komen, vanuit liefde en zelfcompassie. Maak je deze methodiek eigen en ervaar zelf de verandering in je begeleiding en bij je cliënt.

Veelgestelde vragen

De inhoud is beschikbaar vanaf 27 maart dus je kan er op eigen tempo doorheen.  Je krijgt 2 jaar de tijd om de online training te doorlopen. 2 jaar is meer dan voldoende tijd om door al het materiaal te gaan als je er actief mee aan de slag gaat. Binnen deze termijn kan je de video’s zoveel bekijken als je zelf wil. De downloads kan je downloaden en kan je dus levenslang gebruik van maken. 

Kies je voor de optie ‘samenspel’ dan bieden we naast de leeromgeving ook online groepssessies aan waar we je heel persoonlijk begeleiden. Jouw vragen en twijfels worden beantwoord. We duiken dieper in op jouw cases. Als je er niet live kan bij zijn, dan kan je de replay bekijken. Deze komen achteraf ook steeds in de leeromgeving. 

De online groepssessies gaan door op maandag 28 april 19.00, maandag 26 mei 19.00u en dinsdag 24 juni 19.00u. 

De livedag gaat door op donderdag 24 oktober. 

Binnenste Buiten is een  methodiek die elementen uit verschillende psychologische benaderingen en methodieken integreert. We gebruikten bij de ontwikkeling van onze kaartenset vooral  inzichten uit de Jungiaanse psychologie van de archetypen, de Voice Dialogue-methode van Hal en Sidra Stone, de traumatheorie van Franz Ruppert, de inzichten van Brené Brown en Kristin Neff rond zelfcompassie, self-soothing uit EFT,  de methodiek “Een taal erbij” van Marleen Diekmann, therapeutisch werken met poppetjestaal bij verlies door Riet Fiddelaers-Jaspers, de methodiek van Beeldkracht van Caroline Franssen  … Op deze manier ontstond een stevige en inhoudelijk rijke basis.

Deze integratieve aanpak zorgt ervoor dat diverse perspectieven samenkomen en elkaar versterken. Het resultaat is een holistische benadering die de complexiteit van het menselijk ervaren omvat.

Het leent zich uitstekend voor cliënten (jongeren of volwassenen) die behoefte hebben aan meer zelfinzicht en zichzelf beter willen leren kennen. Beelddenkers zullen zich volledig kunnen vinden in het visuele concept. Maar ook sterk rationeel ingestelde cliënten worden door de kaartenset op een veilige manier uitgedaagd om in contact te komen met hun gevoelens zonder afstand te moeten doen van hun ratio.

Het kan gebruikt worden als een louter coachend instrument om inzichten te verkrijgen en patronen te doorbreken. Daarnaast is het bruikbaar om naar diepere lagen te gaan, waarbij het veiligheid biedt bij verlies- en traumaverwerking.

Voorwaarde om de methodiek te gebruiken bij een cliënt, is dat de cliënt in staat is tot zelfreflectie, en zich kan vinden of verplaatsen in het concept dat onze persoonlijkheid uit vele delen bestaat. Bij cliënten met ernstige psychopathologie zoals psychoses en borderline is de methodiek mogelijk minder aangewezen. Ook als de cliënt op zoek is naar pasklare antwoorden, is de kaartenset niet geschikt. 

De methodiek is een veelzijdig instrument dat kan worden ingezet in verschillende contexten. De methodiek is een tool ontworpen voor hulpverleners, coaches, begeleiders, psychotherapeuten. Deze is afgestemd op de hulpvraag en eigenheid van jouw specifieke cliënt. Of je nu werkt aan persoonlijke groei, traumaverwerking, teambuilding, intervisie en supervisie, koppel- en gezinstherapie, verlies en rouw, deze kaartenset biedt ondersteuning.

Tegelijk kan de kaartenset ook gebruikt worden door cliënten die willen werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Ondersteuning door een hulpverlener kan nodig zijn. 

Je kan betalen met alle meestgebruikte betaalmethodes (Bancontact, Ideal, Creditcard). Er is ook een mogelijkheid tot gespreid betalen. Je kan kiezen om in 12x te betalen (per maand). 

 

Neen, de kaartenset en toolkit met extra materiaal zoals het opstellingsbord en houten rekwisieten zijn apart verkrijgbaar.

We doen dit omdat sommige deelnemers de kaartenset en/of toolkit al hadden aangekocht voor ze de training volgden, en anderen niet. Wanneer je inschrijft voor de training, krijg je op de betaalpagina nog de mogelijkheid om het materiaal erbij aan te kopen.

Ja, onze methodiek is sterk geïnspireerd op Voice Dialogue. Binnenste Buiten en Voice Dialogue zijn allebei delenwerk. Beide methodieken gaan ervan uit dat elke persoonlijkheid bestaat uit verschillende kanten of ikken. Voice Dialogue en Binnenste Buiten delen dezelfde visie: alle versies van jezelf zijn welkom.

Voice Dialogue spreekt over de subpersoonlijkheden in de bus. De Voice Dialogue facilitator gaat in gesprek met de verschillende stemmen en laat hen één voor één aan het woord. Binnenste Buiten is een visuele methodiek: we werken met tafelopstellingen en de metafoor van het toneel. Wat Voice Dialogue de primaire zelven noemt, noemen wij bijvoorbeeld de hoofdrolspelers. De ‘hoofdrolspelers’ verschijnen op het toneel wanneer we ons kwetsbaar voelen. Zo kan bijvoorbeeld ‘een sterke pleaser’ in onszelf ontstaan uit angst om opnieuw afgewezen te worden. Alle delen of versies van de cliënt worden verbeeld via geconcretiseerde en geïllustreerde kaarten. Zo herkent de cliënt moeiteloos eigen strategieën, kwaliteiten en behoeftes. De hele innerlijke wereld van de cliënt, dus niet alleen de innerlijke delen wordt samen met het andere materiaal van de toolkit op een overzichtelijke manier in beeld gebracht.

We brengen samen met de cliënt op een laagdrempelige en traumasensitieve manier ALLE delen in beeld op het opstellingsbord. We beogen op die manier inzicht en overzicht: op een gelaagde manier worden de linken tussen hoofdrolspelers, hun onderliggende kwetsbaarheid en de nodige zelfcompassie gelegd én op tafel geplaatst. Van zien, over-zien, graag zien, in-zien naar beweging!

Beide methodieken zijn perfect te combineren met elkaar en versterken elkaar…!

Er zijn heel wat cursisten die al een voice dialogue training volgden en nadien ook nog deze training volgen. Dus voice dialogue fan, wees welkom!

Nee, het hele traject is erop gericht om jou stap voor stap de methodiek eigen te maken. We zien dat het voor startende professionals vaak de nodige houvast geeft waardoor het mogelijk wordt om met meer vertrouwen te begeleiden. We geven jou de nodige achtergrond om de methodiek op een onderbouwde manier in te zetten.

We zouden het zelf bijzonder fijn hebben gevonden om deze houvast gehad te hebben van bij de start. Zeker ook als starter ben je van harte welkom!

Ook als ervaren professional ga je er nog bijzonder veel uithalen. Er doen ook telkens veel ervaren hulpverleners mee met het traject. We denken bijvoorbeeld aan professionals die vertrouwd zijn met de duplomethodiek, schematherapie, voice dialogue, EFT, ACT, stoelenwerk, ..

We merken dat ervaren professionals ook nog op zoek zijn naar nieuwe methodieken om hun begeleidingen te verrijken. We merken dat die ervaren hulpverleners sneller de methodiek kunnen integreren binnen alles wat al in hun rugzakje zit. Je zal sneller linken leggen met andere methodieken, leren ‘spelen’ met de methodiek en aanvoelen welk element uit de methodiek wanneer nodig is. Ervaren hulpverleners durven al meer experimenteren. We merken dat het ook voor ervaren ondernemers een waardevol element en toevoeging is in hun rugzak.

Ja, ook voor coachende vragen is de methodiek bijzonder helpend. Michèle zet de methodiek bijvoorbeeld in tijdens supervisiesessies in de lerarenopleiding. Studenten halen allerlei zorgen aan rond faalangst, zelfvertrouwen, zelfzorg, moeilijk nee-zeggen, weinig tijd voor vrije tijd, uitstelgedrag, … De methodiek geeft mij als begeleider handvaten en de studenten ervaren al in één of twee tafelopstellingen zoveel verandering.

Intussen gebruiken ook veel professionals de methodiek bij louter coachende vragen. Verschillende coaches, leerlingbegeleiders, leerondersteuners gingen jou voor. 

Ja hoor. Patricia volgde zelf een postgraduaat autisme en Michèle heeft als klinisch orthopedagoog ook een expertise met deze doelgroep. Deze achtergrond namen we ook mee in de ontwikkeling van onze methodiek. Patricia gebruikt de methodiek zelf in haar praktijk ook bij jongeren en volwassenen met autisme. Zoals jij vanuit je ervaring ook weet, hebben mensen met autisme meer nood aan samenhang in een gesprek om in een voor hen chaotische wereld nieuwe inzichten te kunnen opdoen. Visualisatie kan hierbij helpen. Het geeft de persoon met ASS letterlijk taal aan wat er vanbinnen leeft. Er is minder ‘verbeelding’ nodig. Anders dan bij verbale communicatie blijven de beelden letterlijk op tafel staan, wat je cliënt helpt om de informatie op eigen tempo te verwerken.

Er zijn natuurlijk ook mensen met ASS waarbij het ontwikkelingsniveau of abstractieniveau niet toereikend is om te werken met de methodiek. Jij kent jouw cliënt zelf het beste, dus vertrouw hier op je eigen oordeel.

Wie zich heeft ingeschreven voor de online training, krijgt toegang tot onze livedagen en individuele en groepssupervisies. Kies je voor de optie samenspel +++ dan ben je daarbovenop ook aanwezig op de livedag. Op die manier kunnen we veel gerichter aan de slag tijdens live momenten. 

Wil je graag een aanbod op maat van jouw team, dan is dat uiteraard op mogelijk (op vraag). Stuur dan een mailtje naar info@mijnbinnenstebuiten.be

SCHRIJF JE IN OP DE WACHTLIJST VAN HET TRAININGSTRAJECT

Wanneer de gordijnen voor de volgende editie openen, ben jij de allereerste die daarvan weet, én krijg je de kans om je in te schrijven aan bijzondere voorwaarden.

De gordijnen zullen op 27 maart opnieuw open gaan.

Scroll naar boven